Rozpoczęła się budowa nowego zakładu produkcyjnego Fabryki Cukierków „Pszczółka”

Realizując strategię rozwoju organicznego, Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o. z Lublina rozpoczęła w 2014 roku inwestycję pod nazwą „Budowa nowego zakładu produkcyjnego na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin”. W listopadzie 2015 roku ruszyły prace budowlane na terenie działki przy ul Spiessa w Lublinie.

 

Wiosną 2014 roku Spółka uzyskała zezwolenie na prowadzenie działalności w SSE i stała się właścicielem działki o powierzchni 3,1 ha. Na ulicy Spiessa w Lublinie na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin powstanie nowoczesny zakład, w którym produkowana będzie szeroka gama wyrobów czekoladowych, którymi Spółka chce wejść na polski i zagraniczny rynek, a także  doskonałe karmelki, z których „Pszczółka” jest znana od kilkudziesięciu lat.

 

– Chcemy być wiodącym, polskim producentem słodyczy najwyższej jakości, w tym  wyrobów czekoladowych – mówi Leszek Wertejuk, Prezes Fabryki Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o. – Jesteśmy przekonani, że nasze doświadczenie i zaproponowane przez nas technologie pozwolą nam skutecznie konkurować z największymi producentami wyrobów czekoladowych i czekolady w Polsce i za granicą. Równocześnie, inwestując w SSE i tworząc nowe miejsca pracy, wpiszemy się w sposób istotny w rozwój gospodarczy Lublina.

 

W listopadzie 2015 roku rozpoczęła się budowa fabryki wraz z obiektami magazynowymi i biurowymi. Generalnym wykonawcą budowlanym inwestycji jest firma Swietelsky Sp. z o.o. Budowa ma się zakończyć do końca 2016 roku, z produkcja w zakładzie ruszy w I kwartale 2017 roku. W pierwszym roku działalności w SSE Spółka zatrudni w nowoczesnej fabryce słodyczy w Lublinie ok. 70 nowych pracowników.

 

Pieniądze na inwestycję pochodzą z dokapitalizowania Spółki przez Krajową Spółkę Cukrową S.A. Inwestycja „Pszczółki” w SSE EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin związana jest z realizacją strategii rozwoju Spółki na lata 2014-2026 i wejściem w nowy segment rynku wyrobów czekoladowych.