„Pszczółka” oficjalnie otwiera nową fabrykę cukierków i chce zawalczyć o rynek wyrobów czekoladowych!

Fabryka Cukierków „Pszczółka” sp. z o.o. – wchodząca w skład Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej SA – oficjalnie otworzyła nowy zakład produkcyjny. To jedna z najnowocześniejszych fabryk w Europie, której budowa kosztowała 153 mln złotych. Dzięki niej „Pszczółka” rozszerzyła swoją bogatą ofertę o nowe produkty. Klienci, oprócz znanych i lubianych od lat karmelków, mogą spróbować także pralinek, cukierków czekoladowych oraz galaretek. Pierwsze produkty pojawiły się już na sklepowych półkach. „Pszczółka” zapowiada, że sukcesywnie będzie wprowadzała kolejne nowości.

Nowa fabryka znajduje się w Specjalnej Strefie Ekonomicznej Euro-Park Mielec Podstrefa Lublin. Jej powierzchnia to ponad 20 000 mkw., czyli siedmiokrotnie więcej, niż dotychczasowy zakład. Oprócz nowoczesnych linii, które umożliwiają produkcję wyrobów czekoladowych i galaretek, znalazły się tu również maszyny do produkcji karmelków, które działały w dotychczasowej siedzibie zakładu „Pszczółki”.

Zakład wyposażony jest w zautomatyzowane maszyny i urządzenia wiodących producentów na rynku europejskim i światowym, które charakteryzują m.in. energooszczędnością i dużą wydajnością. Wśród nowoczesnych rozwiązań, znalazł się tu m.in. zimny stempel, czyli urządzenie do wytłaczania formy czekoladki, która następnie jest nadziewana. Dzięki niemu na całej objętości czekoladowa „skorupka” ma taką samą grubość.

W związku z budową fabryki oraz rozszerzeniem produkcji o nowe kategorie słodyczy, zatrudnienie w firmie wzrosło o ok. 70 proc. – obecnie pracuje tu 195 osób. FC „Pszczółka” planuje kolejne przyjęcia do pracy.

Jestem przekonany, że będziemy w stanie wypracować mocną pozycję na rynku wyrobów czekoladowych. Fabryka otwiera przed nami zupełnie nowe możliwości, które zamierzamy w pełni wykorzystać. Chcemy stać się ogólnopolską marką, rozpoznawalną przez konsumentów w całym krajumówi Aleksander Batorski, Prezes Zarządu Fabryki Cukierków „Pszczółka” sp. z o.o.

 

Na sklepowych półkach pojawiło się już sześć nowych cukierków. Są to Czekoladowe Sympatie – pralinki z nadzieniem o smaku śmietankowym i orzechowym w kształcie kul, Czekoladowe Fantazje, czyli pralinki z delikatnym kremem o smaku kokosowym, adwokatowym, kawowym oraz pistacjowym. Wśród nowości są także trufle Piknikowe i czekoladowe Michaśki oblane deserową czekoladą.

Widząc rosnące zainteresowanie produktami funkcjonalnymi i prozdrowotnymi, „Pszczółka” rozwija w swojej ofercie też cukierki wzbogacone o cenne składniki dla zdrowia. Przykładem mogą być karmelki Musss Plus z dodatkiem wit. C i magnezem oraz cukierki czekoladowe Pychałki, czyli truskawkowe cukierki z chrupkami, oblane czekoladą, które zostały wzbogacone o magnez i wapń.

Kolejną zupełnie nową kategorią cukierków, która powiększyła ofertę „Pszczółki” są galaretki, a wśród nich owocowe galaretki w cukrze – Słoneczne z owocowymi sokami i witaminą C.

Dzięki uruchomieniu nowoczesnego zakładu produkcyjnego i rozszerzeniu portfolio o nowe produkty, „Pszczółka” będzie mogła konkurować z największymi firmami z branży czekoladowej. Możliwe będzie rozszerzenie eksportu m.in. o tereny Europy Zachodniej. Prowadzone są także rozmowy
z kontrahentami m.in. z Chin, Korei Południowej, Stanów Zjednoczonych, Hongkongu, Kanady. Obecnie produkty z lubelskiej fabryki trafiają do sklepów m.in. w Dubaju, Azerbejdżanie, Jordanii, Estonii i Szwecji. „Pszczółka” planuje także rozwój dystrybucji.

Fabryka Cukierków „Pszczółka” obecnie jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków twardych i nadziewanych. W swojej ofercie ma około 50 rodzajów cukierków. Co ważne, jest jedną z nielicznych firm, działających na rynku słodyczy, w stu procentach z polskim kapitałem.

Kontakt dla prasy:
Sandra Malinowska
Rzecznik Prasowy Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
Tel.: +48 695 551 434
sandra.malinowska@polski-cukier.pl