W dniach 28-31.01.2018 r. Krajowa Spółka Cukrowa oraz Fabryka Cukierków Pszczółka wzięła aktywny udział w największych na świecie Międzynarodowych Targach Słodyczy ISM w Kolonii.
Od lat przyciągają one tysiące wystawców i zwiedzających ze wszystkich kontynentów, jest to najważniejsza impreza w branży cukierniczej na świecie.
W sześciu halach zaprezentowane zostały gotowe wyroby czekoladowe, cukierki, wypieki trwałe, snacki oraz kawa. Zwiedzający, to głównie przedstawiciele sieci handlowych i hurtownicy. ISM to dla nich najlepsza okazja, by w jednym miejscu zobaczyć nowości, które w ostatnich miesiącach pojawiły się w branży, by zaobserwować trendy i zapoznać się z perspektywami.
Tegoroczne targi już po raz 48 dowiodły, że producenci słodyczy walczą z determinacją o upodobania smakowe konsumentów i skłonność do eksperymentowania w tej branży. Obok tradycyjnych wyrobów dla bardziej konserwatywnych smakoszy niewątpliwym trendem w Kolonii są ciemne odmiany czekolady zawierające różne rodzaje jadalnych alg nori oraz innych dodatków, a także kremy czekoladowe ze sproszkowaną zieloną herbatą i migdałami. Wielu producentów przybyło do Kolonii z szeroką ofertą dla wegetarian proponując produkty bez cukru, tłuszczu i mąki z ograniczoną zawartością soli. Branża reaguje w ten sposób na rosnącą świadomość konsumentów, którzy nie tylko oczekują nowych rozwiązań smakowych, ale żywo interesują się składnikami danego wyrobu oraz ich pochodzeniem.
Równolegle do targów ISM odbyły się Międzynarodowe Targi Poddostawców dla Branży Cukierniczej ProSweets. Dzięki zorganizowaniu w jednym czasie i miejscu dwóch tak ważnych imprez targowych, można w krótkim czasie poznać zarówno ofertę surowców, półproduktów i maszyn, jak i gotowych produktów cukierniczych. Wystawcy przedstawili także najnowsze technologie i innowacje związane z pakowaniem i chłodzeniem.