Wszystko zaczęło się gdy… po przeniesieniu Państwowej Fabryki Cukrów i Czekolady „Veritas” z centrum miasta Lublin na teren Cukrowni Lublin powstaje Fabryka Cukierków „Pszczółka”. Zakład produkcyjny umieszczono w pomieszczeniach budynku dawnej rafinerii cukru. Ulokowanie fabryki na terenie Cukrowni Lublin gwarantowało łatwy dostęp do podstawowych surowców: cukru z Cukrowni Lublin i syropu skrobiowego z pobliskich Zakładów Przemysłu Ziemniaczanego.
Fabrykę Cukierków „Pszczółka” włączono do struktur Cukrowni Lublin, gdzie do 2009 r. funkcjonowała jako jej wydział.
Zgodnie z uchwałą Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A. w Toruniu, rozpoczął działalność Oddział Fabryka Cukierków „Pszczółka” w Lublinie. W skład Oddziału Fabryka Cukierków „Pszczółka” weszły: Wydział Produkcyjny w Lublinie; Wydział Zamiejscowy w Opolu Lubelskim.
Fabryka Cukierków „Pszczółka” zostaje wydzielona jako przedsiębiorstwo ze struktur Krajowej Spółki Cukrowej S.A. FC „Pszczółka” działa jako samodzielny podmiot prawa handlowego. Firma ma możliwość zwiększenia swojej rozpoznawalności oraz kształtowania swojej marki jako producenta słodyczy. Pełen pakiet udziałów firmy ma Krajowa Spółka Cukrowa SA. Wprowadzono do asortymentu karmelki drażerowane oblewane czekoladą, nowe smaki Mieszanki Imieninowej oraz Coffee Amo.
FC „Pszczółka” rozpoczyna budowę nowoczesnej fabryki cukierków w Specjalnej Strefy Ekonomicznej, w której produkowana będzie szeroka gama wyrobów czekoladowych i galaretek.
Fabryka Cukierków „Pszczółka” rozpoczyna działalność fabryki w Specjalnej Strefie Ekonomicznej na ul. Spiessa 7. Całkowita powierzchnia zakładu to 20 511 mkw. Jest to jeden z najnowocześniejszych zakładów w Europie, wykorzystujący wysoce zautomatyzowane linie produkcyjne oraz zaawansowaną technologię, która gwarantuje utrzymanie jakości na najwyższym poziomie. Dzięki zainwestowaniu w nowe maszyny – ekstruder i mogul, Pszczółka weszła na rynek cukierków czekoladowych oraz galaretek. Nowe smaki cukierków ekstrudowanych: Pychałek, Michaśki, Trufle, Chochliki, nowe smaki pralin: Czekoladowe Sympatie, Czekoladowe Fantazje, galaretki w cukrze oraz oblewane czekoladą.
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o. o. działa na rynku od 70 lat. Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładamy w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak i aromat naszych cukierków. Gościmy w domach naszych klientów od pokoleń. Produkujemy cukierki czekoladowe, praliny, galaretki, karmelki twarde i nadziewane. Należymy do Grupy Kapitałowej Krajowej Grupy Spożywczej S.A. i w całości jesteśmy polską firmą. Wiemy, że doskonały smak nie byłby możliwy bez składników najwyższej jakości. W produkcji cukierków wykorzystujemy: naturalne soki, aromaty, barwniki, bakalie oraz delikatną czekoladę. Wspieramy rodzimych dostawców, w swoich produktach stosujemy mleko od polskich dostawców, cukier z polskich buraków cukrowych. Fabryka Cukierków „Pszczółka” stosuje tradycyjne i sprawdzone receptury, wyróżnia nas powtarzalność smaku od 70 lat, czego dobrym przykładem jest m.in. cukierek Kukułka. Jednocześnie korzystamy z nowoczesnych rozwiązań i śledzimy trendy rynkowe. Chcemy stale zaskakiwać naszych klientów.
Nasze cukierki od lat są doceniane przez konsumentów, jak i specjalistów z branży, o czym świadczą liczne nagrody i wyróżnienia. Wyroby Pszczółki podbiły także rynki zagraniczne. Można je znaleźć na sklepowych półkach m.in. w USA, Jordanii, Niemczech, Łotwie, Słowacji, Czechach, Estonii, Azerbejdżanie, Mongolii, Szwecji, Rumunii, Litwie, Węgrzech, Kanadzie, Iraku, Chinach.